DALFSEN – Het heeft even geduurd voordat er bij de dames een definitieve opvolging was n.a.v. het plotselinge vertrek van de vorige trainer. Maar de kogel is definitief door de kerk. Niels van Dam wordt ingaande het komende seizoen de trainer/coach van ASC’62 vrouwen. Niels is geen onbekende bij ASC’62. Hij werd zes jarige leeftijd lid van ASC’62. Na de diverse jeugd- en standaard teams te hebben doorlopen kwam hij in 1995 onder leiding van trainer Dick Kroon bij de eerste selectie van ASC’62. In seizoen 2000/2001 werd de overstapt naar de andere kant van het tegelpad gemaakt naar buurman SVD. Daar speelde hij vier seizoenen in het eerste elftal, vervolgens speelde hij nog kort op een lager niveau maar nadat zijn kruisband was afgescheurd, was zijn actieve voetbal carrière ten einde.

Opnieuw betroken bij het voetbal

Vanaf 2014 werd hij toch weer betrokken bij het voetbal toen zijn dochter Maud op voetbal ging. Niels werd Jeugdtrainer van haar team. Het trainen beviel hem zo goed dat hij de training cursus ging volgen. In 2019 werd het UEFA C (trainersdiploma) gehaald. Om vervolgens ervaring op te doen was hij in het seizoen 2019-2020 assistent trainer van hoofdtrainer Piet de Jong bij ASC’62 heren 1.

Vanaf oktober 2020, na het vertrek van de vorige dames trainer werd door het bestuur een beroep op hem gedaan en gaf hij 1 x per week training aan de dames. De coaching op zaterdag werd vanaf oktober verricht door Erik Laarman. Vanaf maart 2021 had de nieuwe trainer al de verantwoordelijkheid voor de training én de wedstrijden. Alleen wedstrijden zijn er ook voor de dames vanwege Covid in die periode niet geweest.

Aantallen per team iets aan de krappe kant

Komend seizoen speelt het eerste vrouwen team ASC’62 in de tweede klasse. De jeugd meiden teams (FC Dalfsen) en Dames 1 en 2 (ASC’62) zijn qua aantallen wel iets aan de krappe kant”, weet Niels.

Dit betekent wel dat vanuit Dames 2 en de jeugd wekelijks speelsters mogelijk doorschuiven naar Dames 1. “Hier is samen met fusieclub Dalfsen bewust voor gekozen. Een alternatief zou zijn geweest om een team minder in te schrijven maar dan krijgt men automatisch grotere teams en speelt iedereen minder. Om iedereen toch zoveel mogelijk te laten spelen, wordt gewerkt met relatief kleine teams. Dit betekent wel dat vanuit Dames 2 en de jeugd wekelijks speelsters mogelijk doorschuiven naar Dames 1. ‘Komend seizoen hoop ik met het team het maximale eruit te halen waarbij iedereen zich doorontwikkeld en vooral plezier heeft in het voetballen. Zeker na de Corona periode is dit erg belangrijk. Verder hoop ik dat de verbinding/aansluiting tussen de verschillende teams groeit.

Afspraak

Niels heeft met het bestuur van ASC’62 de afspraak gemaakt voor, in eerste instantie, één seizoen. “Tussentijds wordt gekeken, van beide kanten, of we met elkaar verder willen”, zegt Niels.

Dat ik bij de Dames aan de slag ga is m.i. een logisch vervolg op het tijdelijk trainen van de dames vanaf oktober 2020. “De jeugd van de meiden teams ken ik goed omdat mijn dochter hierin ook voetbalt en ik daar ook al een aantal jaren trainer ben geweest. Ik heb er erg veel zin in en hoop ik met het team het maximale eruit te halen en waarbij iedereen zich doorontwikkeld en vooral plezier heeft in het voetballen”, besluit Niels.

Tekst: Evert Jan Goos