Hoofdtrainer Stef Lamberink van start bij ASC’62: ‘Ik wil groei zien, het liefst snel’

Over het verleden wil Stef Lamberink het als nieuwe hoofdcoach van het eerste elftal van ASC’62 niet teveel hebben. Liever kijkt hij naar het komende seizoen en de verdere toekomst. Na de degradatie volgde even berusting, maar Lamberink wil snel met zijn manschappen vooruit. ,,De gretigheid om dingen op te pikken is er.” Een kennismaking.

 

Stef Lamberink is net twee weken als oefenmeester van het vlaggenschip van ASC’62 onderweg, wanneer hij het verzoek krijgt om zijn manier van werken, zijn passie voor het spel en bovenal het kneden van een groepsprestatie – ‘daarin zit mijn fascinatie’ – uit te leggen. Vroeg in het seizoen, constateert hij zelf, want een beetje trainer heeft op welk niveau dan ook tijd nodig. Op de onvermijdelijke vraag over een voorgenomen doelstelling spreekt hij zich dan ook niet uit. ,,Dat is moeilijk in te schatten. Ik ken de tegenstanders, maar ook niet allemaal. Naarmate het seizoen vordert valt daar pas echt wat over te zeggen. Maar ik handel wel vanuit mijn kernwaarden en die hoop ik terug te zien. Het liefst snel.”

Vooruit
Hij luistert aandachtig en neemt de tijd voor iedereen, zegt de 36-jarige Lamberink zelf, omdat hij van welke gesprekspartner dan ook wat denkt op te kunnen steken. Of dat nu iemand achter de bar is, een jeugdtrainer, de materiaalman, de voorzitter of de vaste supporter die ASC’62 thuis en uit achterna reist en de afgelopen jaren op sportief gebied mindere tijden beleefde. De saamhorigheid binnen de club, die Lamberink afgelopen zaterdag bij het jubileumfeest maar ook daarvoor al proefde, kan hij waarderen. ,,Maar voor mij draait het, hoe gezellig ook, bovenal om het spel, de ontwikkeling en uiteindelijk de prestaties. Je bent niet voor niets een voetbalclub, en dat zal voor mij altijd voorop staan. In die zin ben ik ambitieus en veeleisend. Maar dat betekent niet dat voor dat andere en het gemoedelijke geen plaats is. Maar ik wil wel groei zien. En het liefst binnen de hele vereniging. Met zijn allen vooruit.”

‘Zielig zeververhaal’  
Zo ging hij ook te werk bij voetbalvereniging Avereest, waar hij zijn eerste klus als hoofdtrainer klaarde. Begin dertig nog maar, na een veelbelovende voetbalcarrière die door een kruisbandkwetsuur in de kiem werd gesmoord. Hij vertelt daarover. ,,Maar schrijf dat maar niet op, want anders wordt het vrees ik zo’n ‘zielig zeververhaal’, en dat zie ik niet zo zitten.” Bij de club uit Balkbrug bleef hij liefst vijf seizoenen. ,,Dat had ik vooraf ook niet direct verwacht, maar het klikte. Voor ik begon mikte ik op drie jaar, met als uitgangspunt dat wanneer we na één seizoen zouden stoppen het ergens onderweg mis moet zijn gegaan.” Dat ging het niet, en in zijn eerste jaar promoveerde Lamberink met Avereest naar de derde klasse. Een mooie opsteker. ,,Want ik wil hogerop. Daarna volgden twee coronaseizoenen, waarin we maar weinig gevoetbald hebben. Ook dat heeft eraan bijgedragen dat we vijf jaar bij elkaar zijn gebleven. Eerlijk is eerlijk.”

Mondig
Of ASC’62 zo’n langdurige samenwerking kan verwachten, dat kan Lamberink niet beloven. Maar hij heeft vanaf het eerste moment dat hij sportpark Gerner opdraaide een goed gevoel bij de vereniging. Hij solliciteerde in het najaar van 2021 op het hoofdtrainerschap en het klikte tijdens de gesprekken met onder meer de technische commissie. Van beide kanten. ,,Ik kom uit Vroomshoop en Dalfsen ligt dan op een mooie afstand. Niet te ver weg, en graag kom ik op de fiets. Net voor Zwolle ook. Ik verwacht dat het hier wellicht wat mondiger is dan in Vroomshoop, maar ook dat er een bepaalde dorpscultuur blijft heersen. Ik denk dat dat goed bij mij past. Daarbij heeft ASC’62 als vereniging gewoon een goede uitstraling in de regio. Dit wordt gezien als een fijne club.” Dat was in november, waarna Lamberink zag hoe het eerste elftal verderop in het seizoen de strijd tegen degradatie verloor. Even slikken. ,,Maar ook weer door. Ik zie genoeg uitdaging.”

Eén-tegen-één
Met die kernwaarden, zoals hij eerder al aanstipte. Die behelzen op voetbaltechnisch vlak een bepaalde directheid en het nemen van initiatief. ,,Met een pass door de as, waarbij je vervolgens direct de diepte zoekt en op die manier voor dreiging zorgt. Maar ook met crossballen richting buitenspelers, op zoek naar een één-tegen-één- of liever nog een man-meer-situatie om daarna kansen te creëren. Maar dat bereik je alleen door je niet afwachtend of twijfelachtig op te stellen.” Voor de voetballeek klinkt dat wellicht wat ingewikkeld, maar Lamberink – in het dagelijks leven sportfunctionaris binnen de gemeente Twenterand én trainer binnen de gezamenlijke jeugdopleiding van FC Twente en Heracles Almelo – probeert het te versimpelen. ,,Je wilt dat spelers vertrouwd raken met bepaalde situaties, die gaan herkennen en er uiteindelijk beter in worden. Daar kun je op trainen, is mijn overtuiging. In de gesprekken met de technische commissie heb ik dat ook aangegeven. En dat is ook wat de club van mij verwacht.” Attractief voetbal, met ASC’62 als initiatiefnemende ploeg. ,,Daar gaan we aan werken. De bereidheid van de groep om daarin mee te gaan is groot, merk ik nu al. De gretigheid spat er vanaf.”

Kolkend Gerner

De eerste voortekenen zijn daarbij goed, constateerde Lamberink onder meer tijdens het traditionele voorbereidingstoernooi in Nieuwleusen. Zowel FC Ommen (5-0) als Olympia’28 (2-1) werden met frivool spel over de knie gelegd. Het is het begin van een hopelijk mooi seizoen, dat deze zaterdag met een bekerwedstrijd tegen de buren van Wijthmen officieel van start gaat. Daarna volgen Lemele en Hellendoorn, waarna ASC’62 de competitie op zaterdag 1 oktober tegen uitgerekend Avereest begint. Een leuk weerzien met de oude club van Lamberink, op een hopelijk kolkend en uitverkocht Gerner. Van de week nam hij nog afscheid van de wandelvoetbalclub in Twenterand, die hij óók nog onderwees, omdat hij al zijn tijd wil vrijmaken voor zijn nieuwe baan.  De hoofdtrainer knipoogt: ,,We gaan er wat moois van maken.”

Hoofdtrainer Stef Lamberink kreeg verschillende dilemma’s voorgelegd. Op een daarvan hoefde hij geen antwoord te geven, een andere keuze mocht hij nader toelichten.

Louis van Gaal – Ronald Koeman
Cristiano Ronaldo – Lionel Messi
Jasper Cillessen – Justin Bijlow
FC Twente – Heracles Almelo
Go Ahead Eagles – PEC Zwolle
André Hazes – ACDC
Heineken – Grolsch
Vandaag Inside – Studio Voetbal*
Arie Boomsma – Michael van Gerwen
*Lamberink had geen behoefte een keuze te maken tussen D66-leider Sigrid Kaag en minister-president Mark Rutte. Hij kijkt liever naar Studio Voetbal dan naar Vandaag Inside, omdat het programma op NPO1 volgens hem meer voetbal-inhoudelijke items bevat waar hij mogelijk wat van kan leren.

Met dank aan Kristian Giesen voor de fotografie