ASC groeit door, ondanks Corona

DALFSEN – Maart 2020 WVF-ASC’62, een wedstrijd van belang, WVF de trotse koploper, ASC’62 strijdt mee voor de 2de periode in de zaterdag 2de klasse H Oost. Ver in de 2de helft scoort de thuisploeg via een snelle counter, de teleurstelling is voelbaar bij de spelers en supporters uit Dalfsen, niet wetende wat er gaat komen en voor hen ligt. Een jaar vol onzekerheid, ellende en uitdagingen. De vraag is dan ook: Hoe staat de club uit Dalfsen ervoor na deze lange periode. Hoofdtrainer Piet de Jong en aanvoerder Bas Klei kijken kort terug maar bovenal vooruit.

Hoe hebben jullie het afgelopen Corona-jaar beleefd?

Aanvoerder Klei: ‘Het was natuurlijk een lastige periode, waarin je als team creatief moest zijn om toch bezig te blijven. Ik denk dat wij daar als team heel goed mee om zijn gegaan en hebben alle mogelijkheden aangegrepen om door te blijven trainen d.m.v. individuele klassementen (Tour de ASC). Iedere week andere activiteiten en trainingen in 4- of 2-tallen met een puntensysteem, waardoor je toch nog een onderlinge competitie creëert. Hoofdtrainer de Jong merkt op: “Voor mijn gevoel is het afgelopen jaar vrij snel gegaan. Ik merkte vooral tijdens de eerste golf dat ik er onrustig van werd, je wilt de groep bij elkaar houden maar weet niet zo goed hoe omdat je denkt dat niks mag. Al snel zijn we begonnen met een aantal spelvormen met veel wedstrijd elementen om de punten. De spelers zijn altijd blijven gaan en enthousiast gebleven, daar ben ik trots op.’

De huidige competitie zat er na 4 wedstrijden op, een verloren seizoen?

Klei: “Daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat wij in dit seizoen als team nóg sterker en nóg meer een eenheid zijn geworden. We hebben eigenlijk constant doorgetraind met het hele team en daar toch ons plezier uit kunnen halen ondanks alle beperkingen. Het is dan ook mooi om te zien dat de jonge jongens zich probleemloos weten aan te passen in het team. Dat zegt ook wel iets hoe wij als groep zijn.’ De Jong: “Absoluut geen verloren seizoen. Ik vind het heel knap hoe wij dit jaar met het team zijn doorgegaan met “sporten”. Het plezier en de strijd tegen elkaar heeft de saamhorigheid van het team goed gedaan. Daar geniet ik elke training opnieuw van. Iedereen was en is blij om elkaar weer te zien na een paar dagen thuis zitten. De jongens die zijn doorgestroomd horen erbij en hebben zich ontwikkelt tot volwaardige selectiespelers. Wij staan echt niet stil.

De KNVB wil een Regio cup gaan organiseren, hebben jullie je al aangemeld?

DESZ uit Zwartsluis heeft het initiatief genomen om een alternatieve competitie te organiseren met 7 andere 2de klasse teams. Daar is goed over nagedacht, daarbij zijn zowel de eerste als de tweede teams  van de desbetreffende verenigingen betrokken. De clubs waar tegen gespeeld gaat worden zijn: De Weide, Olde Veste, FC Meppel, DESZ, ZAC, FC Oosterwolde en Be Quick’28. We starten 1 mei, hopelijk kunnen we elkaar dan ook weer rond het veld en in het clubgebouw ontmoeten.  

Waar kijken jullie het meeste naar uit?

Aanvoerder Klei: ”Waar ik persoonlijk het meest naar uitkijk is het moment dat we weer wedstrijden met publiek mogen spelen op ons eigen hoofdveld! Dat is toch wel wat ik het meeste mis.” De Jong vult aan: Uiteraard ook naar het spelen van competitiewedstrijden. Ondanks dat we deze lange Coronaperiode op de trainingen veel plezier hebben gemaakt ben je toch al een jaar aan het investeren in, en toe werken naar het spelen van wedstrijden, waar het er echt om gaat. Ik heb veel vertrouwen in een nieuw seizoen met dit team. De afgelopen twee jaar zijn er een aantal spelers vanuit de jeugd doorgestroomd naar het eerste elftal.

Hoe zien jullie de ontwikkeling van de club?

Aanvoerder Klei: “Ontzettend mooi om te zien dat er jongens uit de jeugd doorstromen naar het eerste elftal, je ziet ook gelijk dat het een soort nieuwe frisheid in het team brengt. Het brengt ook meer concurrentie, en daar wordt iedereen alleen maar beter van. Het is een mooie taak voor de wat meer ervaren spelers om deze jeugdspelers zo goed mogelijk te begeleiden, zodat we elkaar naar een nog hoger niveau gaan tillen. Er loopt veel talent rond in de jeugd waar ASC’62 heel veel plezier aan kan beleven. Ook de Jong is erg positief over de ontwikkeling binnen de vereniging. “Het doet iets met de hiërarchie in het team. De oudere spelers worden gedwongen om meer na te denken en moeten de nieuwe jongens begeleiden, de jeugd is heel gedreven en ambitieus. Eerlijk gezegd verbaast het mij hoe snel die jongens zich ontwikkelen, zij trekken de ‘ouderen’ ook weer naar een hoger niveau en zorgen tevens voor meer concurrentie. In team JO-19 zit veel talent, daar gaan we nog veel plezier aan beleven. ASC’62 zit in de lift, heerlijk om daar de komende tijd onderdeel vanuit te mogen maken.

Als laatste: hoe kijken jullie naar de toekomst?

De Jong: “ASC’62 is met uitschieters naar de zowel de eerste klasse (1997) als naar de derde klasse al sinds 2010 een zeer stabiele tweede klasser. ASC’62 is een club waar iedereen voor elkaar klaar staat. Het voelt als; ‘Een grote familie’. Dat viel extra op in de afgelopen moeilijke periode, die hopelijk achter ons ligt. Iedereen wil zijn steentje graag bijdragen. De club straalt stabiliteit uit, in goede en slechte tijden. De eerste en tweede selecties worden langzaam sterker en krijgen in de breedte steeds meer vorm. Aanvoerder Klei knikt instemmend: ‘Ook ik kijk met zeer veel vertrouwen naar de toekomst maar ik ben ook wel nieuwsgierig en benieuwd hoe het verder gaat. De selectie-elftallen worden naar mijn mening alleen maar sterker en dat gecombineerd met de doorstroom van spelers uit de jeugdelftallen van de fusieclub Dalfsen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ASC’62 een hele mooie toekomst tegemoet gaat en de samenwerking met de jeugdvereniging FC Dalfsen is prima. Zowel De Jong als Klei voorspellen dat de club de komende vijf jaar zich alleen maar verder zal gaan ontwikkelen. “Daar willen wij graag deel van uit maken”, zeggen beide.

tekst/foto: e.j.g.